ARGE Projeleri

Avrupa Birliği, bilimsel ve teknoloji alanında faydalı olabilecek her türlü projeyi destekleyici teşviklerde bulunmaktadır. Bunun için yüksek miktarlarda fonlar ayrılmıştır. Avrupa Birliği fonunda yer alan ve öncelikli desteklenecek projeler arasında, teknolojik içeriği kapsayan konular yer almaktadır. Günümüzde teknoloji hızlı bir şekilde kullanılmaktadır. Yeni sunulacak projelerle birlikte, teknoloji kullanımı hayatı daha verimli hale getirecektir. Proje geliştirme konusunda, şirketler, şirket ortakları, kurum veya kuruluşlar, vakıflar, dernekler ve üniversiteler yararlanabilmektedir. Bu kurumlarda ARGE merkezlerinin bulunması ve merkezden çıkacak projeler, daha kolay desteklenebilir konumdadır. Eğer bu kurumlarda ARGE merkezi bulunmuyorsa, dışarıdan atanan danışmanlar sayesinde, ARGE projeleri üretme konusunda destek olabilirler. ARGE projeleri geliştirmede, proje hazırlığı, sunumu ve yönetilmesi konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

Kimler Proje Desteği Alabilir? Proje Çalışmasında Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

ARGE Proje çalışmalarında adım adım izlenmesi gereken bazı yollar bulunmaktadır. ARGE projeleri geliştirilirken, sadece fikir üretmekle kalmayıp, seri üretim, patentleme ve pazarlama konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. Projeler üretildikten sonra, TÜBİTAK gibi destek veren kurumlara teslim edilmektedir. Projenin maliyetine göre farklı destek ücretleri ödenmektedir. Detayları incelendiğinde, proje üretmek için analiz yapıp, gerekli maliyeti çıkardıktan sonra, proje gerekli kurumlara sunulur. ARGE projeleri, ülke ekonomisine katkı sağlayarak, teknolojik yenilikleri kazandırmayı hedeflemektedir. Projeye, sektör ve büyüklük fark etmeksizin, ülkede sermayesi bulunan tüm şirketler başvuruda bulunabilmektedir. ARGE projeleri desteklemede bütçe %40 ve %60 arasında değişme göstermektedir. Bütçe; projenin yapısına, maliyetine ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Geliştirilen proje çalışmalarında sunulan projelerin destek süresi 36 aydır.

ARGE Projeleri kriterleri ve sıklıkla yapılan hatalar

Ortaya atılan bir fikrin ARGE projesi olabilmesi için bazı kriterler gözden kaçmamalıdır. Ortaya atılan her fikir ARGE kapsamına girmemektedir. Mesela hali hazırda bulunan bir ürüne, ekstradan daha işlevsel bir ekleme yapıldığında bu ARGE çalışması olarak nitelendirilmemektedir. Bu ürünün ARGE olarak nitelendirilebilmesi için, üç ana unsuru kapsayacak şekilde olması gerekmektedir. Ürünün ekonomik anlamda bir katkısı bulunması, yapılan ürünün satılabilir özellikte olması ve fark yaratan bir ürün olması gerekmektedir. Bir diğer dikkat edilmeyen unsurlardan biri ise, ARGE ve İnovasyon projeleri geliştirilirken, sadece bireysel bilgi birikimiyle bir fikir geliştirmek yeterli olmayacaktır. Bu konuda mutlaka danışman desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Danışmanlar projenin ifade ediliş biçimi ve projenin onaylanması sürecinde destek verebilecek uzman kişilerdir. Uzman kişilerden alınan destek sayesinde projenin onaylanma süreci olumlu yönde etkilenmektedir. Proje çalışmaları yürütülürken, üniversitelerle ortak çalışmalar yapılması, firmanın vizyonunu değiştirdiği gibi proje konusuna göre, üniversitede alanında uzman kişilerle ortaklaşa çalışma yapmak, etkili sonuçlar doğurabilmektedir. Bu şekilde projelerin TÜBİTAK ve KOSGEP onayından geçme süreci kolaylaşmaktadır. Bütçe anlamında sürdürülebilir bir proje için sadece destek veren kurumlara bağlı kalınmamalıdır. Şirketler kendi bünyesinde bir bütçe ayırmaları gerekmektedir. Çünkü destek veren kurumlar %100 bütçe sağlamamaktadır. Kurumlar kendi içerisinde farklı destek verme yüzdeliklerine sahiptir.  
16 Kasım 2017
popup-gorsel

Bilgi Talep Formu

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Formu Doldurabilirsiniz.

    popup-gorsel

    Bilgi Talep Formu

    Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Formu Doldurabilirsiniz.

      Bilgi Talep Formu