Tasarım Merkezi Özellikleri
Üreten bir toplum olmak, ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücünü korumak ve nitelikli bir ARGE çalışması yapmaktan geçmektedir. Böylece, yeni teknolojik ürünler üreterek, ülke ekonomisine katkıda bulunulmaktadır. İyileştirme ve geliştirme anlamında yapılan faaliyetler, tasarım faaliyetleri kapsamında, bakanlık tarafından desteklenmektedir. Tasarım merkezi işleyişi, genellikle siparişe dayalı bir sistem olarak çalışmaktadır. Hali hazırda kurulu bir şirketin veya firmanın içerisinde ayrı bir birim olarak çalışma faaliyeti göstermektedir. Bir sektörde, tasarım merkezi kurulabilmesi için bünyesinde en az 10 kişi bulunması gerekmektedir. Bu kişiler sektörünün tasarım alanında uzman, eğitim alanında bölümünün lisans eğitimini tamamlamış, kişilerden oluşmaktadır. Şirketler bünyesinde bulunduracağı tasarım merkezleri sayesinde, yeni ürünler keşfederek, proje haline getirebilirler. Tasarım faaliyetleri yürütülürken de, teşvik ve desteklerden de yararlanılmaktadır.Türkiye’de Tasarım Merkezleri
Tasarım merkezi, her sektörde kurulabilecek kapasitede bir topluluktur. Tekstilden, otomotive kadar birçok konuda tasarım merkezleri kurularak, özgün tasarımlarla fark yaratılabilmektedir. Merkezin iyi bir şekilde sekteye uğramadan çalışması ve rekabet ortamının oluşması amacıyla, bakanlıklar geliştirilecek tasarım faaliyetlerine belli ölçülerde desteklerde bulunmaktadır. Bu teşvik ve destekler sayesinde, bütçe sıkıntısı yaşamadan, özgürce sektöründe yenilikçi tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Günümüzde teknolojik alanda tasarım merkezleri kurulması, en fazla desteklenen ve ön plana çıkan konulardan biridir. Teknoloji hızla gelişmekte ve insanlara faydalı yeni fikirler oluşturulması gerekmektedir. Bu konuda farklı tasarım çalışmalarına ihtiyaç vardır.Tasarım Merkezi Hakkında En Çok Sorulan Sorular
Tasarım Merkezi Nedir?
Tasarım Merkezi, işletmenin organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde tasarım faaliyetlerinde bulunan ve en 10 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli tasarım birikimi ve yeteneği olan, aynı bina veya aynı yerleşke içinde yer alan birimlerdir.
Tasarım Faaliyeti Nedir?
Sanayi alanında ve Bakanlar Kurulunun uygun göreceği diğer alanlarda katma değer ve rekabet avantajı yaratma potansiyelini haiz, ürün veya ürünlerin işlevselliğini artırma, geliştirme, iyileştirme ve farklılaştırmaya yönelik yenilikçi faaliyetlerin tümünü tasarım faaliyetidir.
Tasarım Projesi Nedir?
Amacı, kapsamı, genel ve teknik tanımı, süresi, bütçesi, özel şartları, diğer kurum, kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerce sağlanacak ayni veya nakdi destek tutarları, sonuçta doğacak fikri mülkiyet haklarının paylaşım esasları tespit edilmiş ve tasarım faaliyetlerinin her safhasını belirleyecek mahiyette ve bilimsel esaslar çerçevesinde tasarımcı tarafından yürütülen projelerdir.
Tasarımcı Kimdir?
Tasarım faaliyetleri kapsamındaki projelerin gerçekleştirilmesi ve ilgili projelerin yönetilmesi süreçlerinde yer alan, üniversitelerin; mühendislik, mimarlık veya tasarım ile ilgili bölümlerinden mezun en az lisans derecesine sahip kişiler ile tasarım alanlarından herhangi birinde en az lisansüstü eğitim derecesine sahip diğer kişiler tasarımcı olabilirler.
Tasarım Merkezi TÜBİTAK TEYDEB Projesi Yapabilir Mi?
Tasarım merkezinde Ar-Ge projesi yapılamaz. Tasarım merkezi personellerinin belirli eforları TEYDEB’te yer alabilir. Kanun aynı olduğu için (5746) bordroda tam zamanlı faydalanılacak (30 gün üzerinden). Bu hususta Tasarım merkezi tam zaman eşdeğer hesabına dikkat edilmeli, yalnızca Tasarım merkezi eforları toplanarak hesaplanmalı.